Followers

Wednesday, November 3, 2010

Nombor telefon baru 11 digit mulai bulan depan

Nombor untuk mobile fon ni...nak tambah 1 digit lagi start 15 Dis,2010 nanti... xde masalah la kot..sebab tambah 1 nombor je...

BERITA NYA:

Nombor telefon baru 11 digit mulai bulan depan

CYBERJAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperkenalkan format baru nombor telefon mudah alih dengan 11 digit berkuat kuasa 15 Disember ini.
Pengarah Jabatan Perancangan Nombor, Norizan Ghazali berkata, format baru itu akan menggunakan struktur 3+8 berbanding 3+7 sedia ada dan semua penyedia perkhidmatan akan menggunakan awalan '011', sebagai contoh 011 1234 5678.
"Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalam.
Katanya, format baru itu dijangka menyelesaikan kapasiti yang tidak mencukupi struktur 3+7 sedia ada serta menggalakkan penyertaan baru yang merupakan antara perancangan jangka panjang MCMC.
"Awalan perkongsian baru '011' mampu menampung 900 juta nombor jika diperlukan oleh penyedia perkhidmatan sedia ada atau yang baru,'' katanya. - Bernama
sumber:Kosmo Online 3/11/2010

~ C.I.T.R.A.C.I.N.T.A.K.U ~

5 comments:

Tomato Gurl's Life said...

wow info yg menarik..tp pening tak nak ingat no nati??hehe..

Ummi AmnaAmzar said...

Wow...ciktom komen kt entry akak...tq ye..mesti blh ingat nye...tmbh 1 nombor je

alinac lover said...

byk la no..no skg pon xteringat2...hehe

Ummi AmnaAmzar said...

alinac; hehe...yg skrg no yg penting2 tu ingat la kan...tp nak pulak kita save no tu pakai nama org...lg lah nombor tu kita xtau menau pun..hehehehe

Amy Syaquena said...

good info,nice sharing ya..

Blog Archive

Contest : Siapa Nak Jadi Cover Buku?

Contest : Siapa Nak Jadi Cover Buku?
Dah menang!!! nnt ada la kat kulit buku KITARAN HIDUP BERKELUARGA

"Gaban's Lovely Craft & Embroidery GA 2010"

"Gaban's Lovely Craft & Embroidery GA 2010"
ummi menang saguhati

areteacar 1st contest, keluarga bahagia!

areteacar 1st contest, keluarga bahagia!
ummi salah seorang pemenang jgk!!

"pabila photo mula.... ber...cerita"

"pabila photo mula.... ber...cerita"
Ummi salah seorang pemenang!!

Amna Safiyyah won 3rd Prize

Amna won 1st Prize

Amna won 2nd Prize, Amzar won 3rd prize

KAWAN2 UMMI

NI LAGI KAWAN2 UMMI